Blueberry pie, mustikkapiirakka

Mustikkametsässä

Blueberry season!

At this time of the year I always reminisce about my grandmother’s wonderful blueberry pie. Unfortunately I never had the chance to ask her for the recipe but still in search of that perfect pie I’ve developed mine to quite a palatable one. In English at the end of the post…

Metsät ja kohta myös pakastin mustikoita pullollaan! Harmikseni en aikanaan ymmärtänyt udella isoäitini suussasulavan mustikkapiirakan reseptiä. Sitä herkkua muistellen olen kehitellyt omasta versiostani ihan mukiinmenevän. Tämä ohje on alunperin jostain lehdestä poimittu “herkuttelijan marjapiirakka”. Siinä oli täytteenä marjojen lisäksi kermaviiliseosta mutta minun mielestäni mustikoita pitää olla paljon!

Piirakka

Ainekset:

150 g voita

1dl sokeria

1 kananmuna

1,5 tl leivinjauhetta

n. 3 dl jauhoja, esim. puolet vehnä- ja puolet sämpyläjauhoja tai 2 dl vehnäj. ja 1 dl kaurahiutaleita

reilu litra mustikoita

1/2 dl hillo- tai hyytelösokeria

1/2 dl peruna- tai maissijauhoja

PiirakkataikinaVatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri hyvin, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe puoleen desiin jauhoja ja lisää voivaahtoon huoneenlämpöisen kananmunan kanssa. Vispaa pari kolme sekuntia pienimmällä teholla. Lisää loput jauhot ja sekoita puuhaarukalla vain niin pitkään että taikina on tasaista. Levitä pehmeä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle esim. lastalla (minun piirakkavuokani sisämitta on 28 cm). Ripottele päälle jauhoja ja levitä taikina tasaisesti ensin reunoille ja tasoita sitten kämmenellä pohja. Halutessasi tee vielä reunaan etusormen ja peukalon kärjillä pienet nypyt. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin tai pakastimeen hetkeksi kovettumaan.

PiirakkapohjaKaada marjat taikinakulhoon ja murskaa niitä vähän lusikalla jos ne ovat juuri poimittuja ja kuivia. Sekoita joukkoon sokeri sekä jauhot ja levitä piirakkapohjalle. Jos mustikat ovat kovin vetisiä voi perunajauhoja laittaa enemmän. Paista puolisen tuntia 175°C.

Piirakka on lämpimänä valuvaista joten tarjoile se vaikka seuraavana päivänä. Vaniljajäätelö tai kermavaahto kruunaa piirakan!

Mustikkapiirakka

Ingredients:

150 g butter

1 dl sugar

1 egg

1ts baking powder

3 dl flour, wheat or part wholemeal

a generous litre of blueberries

1/2 dl sugar (or confectioner’s sugar)

1/2 dl cornflour or potato flour 

Whisk the soft butter and sugar until light and airy. Mix the baking powder into 1/2 dl of flour and with the egg whisk into the butter mixture for a couple of seconds.  Add the rest of the flour and work with a spatula until just mixed. Spread onto a buttered pie dish (the inside diameter of mine is 28 cm), sprinkle with flour to stop the dough from sticking and spread out evenly pressing it to the sides and bottom with the palm of your hand. Prick the dough with a fork to prevent air bubbles. Place in the fridge to harden for a while. Mush the blueberries a little to help the cornflour and sugar to stick to them. Spread evenly over the dough and bake at 175 C (350 F) for about half an hour. Serve with whipped cream or vanilla ice cream.

1 thought on “Blueberry pie, mustikkapiirakka”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s