Piparkakkutaikina, gingerbread recipe

Pipari-ikkuna

Still working on it but this is one window of this year´s gingerbread house (to be revealed later when it´s ready). The recipe below is for delectable little gingerbread cookies that will melt in your mouth! Don´t try making a gingerbread house out of it, you´ll need a sturdier dough for that!

*

Näin joulua odotellessa esimakua tämän vuoden piparitalostani, joka on vielä työn alla 🙂

Tässä alla oleva syötävien pipareiden resepti on anopiltani ja kulkee oikeasti nimellä paraisten piparkakut. Poikani juuri kyseli sitä ja se onkin hyvä kirjata muistiin jotta vältämme puhelinrumban kun piparkakkuohje on taas kaikilta serkuksilta hukassa. “Isoäidin piparkakkureseptillä” pipareista tulee suussa sulavia!

Ainekset:

250 g voita

2,25 dl sokeria

1 kananmuna

3/4 dl tummaa siirappia

1 tl kanelia, inkivääriä ja neilikkaa

2tl pomeranssinkuorta ja kardemummaa

2tl ruokasoodaa

(reilu) 6 dl vehnäjauhoja

Laita mausteet pieneen kattilaan siirapin kanssa, kiehauta ja jätä jäähtymään. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri hyvin, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt mausteseos. Sekoita ruokasooda puoleen desiin vehnäjauhoja ja lisää se kananmunan kanssa voivaahtoon nopeasti sekoittaen. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita muovipussiin ja jääkaappiin. Taikina jää aika löysäksi mutta mielestäni tekeytyy jääkaapissa kyllä sopivaksi (Isoäiti laittaa jauhoja vähän enemmän kuin ohjeessa). Anna taikinan levätä seuraavaan päivään. Se säilyy kyllä hyvin jääkaapissa viikonkin, ja sen voi pakastaa. Leikkaa taikinasta palanen ja lämmittele sitä hetki käsissäsi. Painele taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja kauli ohueksi käyttäen runsaasti jauhoja apuna. Ota muotilla pipareita ja siirrä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 5 minuuttia. Vahdi koko ajan etteivät ne pala!

Alkuperäisessä ohjeessa on margariinia, mutta meillä on pitkään käytetty voita. Vanhassa ohjeessa ei myöskään ole kardemummaa, mutta se kuuluu mielestäni joulumausteisiin.

jouluruusu

This traditional gingerbread recipe is from my mother-in-law´s cookbook and is always lost when you need it. Since my son just asked me for it – again – I thought it would be a good idea to make a note of it here.

Ingredients:

250 g butter

2,25 dl sugar

1 egg

3/4 dark syrup (treacle)

1 ts each of cinnamon, ginger and cloves

2 ts each of dried bitter orange peel and ground cardamom

2 ts baking soda

6 dl flour

Bring the syrup to the boil and incorporate the spices. Leave to cool. Whisk the butter and sugar until white and fluffy. Add the syrup. Mix the soda into 1/2 dl of flour and whisk into the mixture quickly with the egg. Sift in the flour and mix so that the flour is just incorporated. Put the dough into a plastic bag and place in the fridge to rest. It will easily keep up to a week, but you can also freeze the dough. (It´s quite yummy, so it used to disappear quite fast at this stage!) Anyway it´s best to let it settle for a day before baking your cookies. Take about a quarter of the dough and knead it in your hands to warm it a little before rolling it out onto a well floured surface using a lot of flour to prevent it from sticking. I roll my dough to about 3 mm thickness, thicker ones are easier to move onto the baking sheet but will take a little longer to bake. Use a cookie cutter to cut the gingerbread and bake for about 5 minutes at 200 °C (390ºF). They will puff up a little first, but after they settle down again they will quickly burn – so watch out! Store at room temperature in a dry place.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s