My flowering garden, kukkiva pihamaa

Mustikankukat

Hoping for a good blueberry harvest in mid July. So far it’s looking good!

Mustikka sadosta odotetaan erinomaista tänä vuonna, myös meidän pihallamme.

Metsäkukkia

A white chickweed flower, trientalis europaea, next to a lingonberry, vaccinium vitis-idaea. Lingonberries, like blueberries grow abundantly in forests all over our country so we’ll be picking a lot of those too this summer 🙂

Metsätähti ja puolukankukka. Niitäkin näyttää olevan metsät täynnä tänä kesänä.

IMG_6408

The lily of the valley under the trees is just starting to flower. The field spreads out a little every year, all over my flower bed too, but I don’t have the heart to tear them out. Unfortunately the wonderful scent can’t be conveyed in this post!

Puiden varjossa on alkamassa kielojen kukinta. Ne levittäytyvät joka vuosi vähän laajemmalle, myös kukkapenkin puolelle, mutta en raaski kitkeä niitä poiskaan.

IMG_6414

The lilac coloured moss phlox along with the white and pink saxifraga arendsii in the rock garden.

Kivikkokasveista kukkii patjarikko sekä valkoisena että kauniin vaaleanpunaisena ja vaaleanvioletti sammalleimu suurina mattoina.

IMG_6387

Flowering next will be one of my favourites the london pride, saxifraga urbium. I discovered it ages ago in our back yard under some big leaves and have been adding it succesfully all over ever since.

Seuraavaksi kukintavuorossa on posliinirikko, yksi suosikeistani sen jälkeen kun löysin sen aikoinaan villiintyneeltä takapihaltamme. Olen hyvin ihastunut sen kauniiseen ruusukemaiseen kasvutapaan ja lisännyt sitä menestyksekkäästi jakamalla.

Kesäkukat

These geraniums etc. are waiting to get planted in my garden pots. A few herbs too to replace old ones in my herb garden, which is looking a little worse for wear after the winter.

Kesäkukkia odottamassa ruukkuihin istuttamista, sekä pari uutta yrttitainata piristämään talven jäljiltä surkean näköistä yrttimaata.

Yrttitarha talven jäljiltä

The oregano is flourishing, the mint needs cutting back and fencing! Sage and thyme just waking up. I bought some more sage, my favourite herb, and a french tarragon. I’ll need a few basils too, but those I’ll find potted in any food shop.

Minttu on levinnyt juuriensa avulla joka puolelle, se on pakko aidata! Etualalla vasemmalla rehottaa mäkimeirami eli oregano. Oikealla alareunassa timjami on hengissä mutta vasta aloittamassa uutta kasvukautta. Myös salvia on hengissä mutta se on suosikkini ja hankin sitä jo pari tainta lisää. Pitkä kapea hujoppi taka-alalla on rakuuna. Sain hankittua toisen taimen, tällä kertaa ranskalaista rakuunaa, joka on kuulemma sitä tavallista voimakkaampaa maultaan. Keskellä on viinisuolaheinä, viime kesän jäljiltä myös ja jo hyvinkin terhakkana. Pari basilikaa tarvitsen ainakin vielä 🙂

1 thought on “My flowering garden, kukkiva pihamaa”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s