In the pink, vaaleanpunaista

Mekko ja korvikset A dear friend gave me her summery silk dress to renew. The decoltée had sort of enlargened and she asked if I could do something to remedy this. I opened the middle seam and adjusted the front and back a little and then added a tiny bit of lace in the front to keep the pieces together. Couldn’t resist making the earrings to match!

Ystävättäreni pyysi apua ihanan sikkimekkonsa avaran kaula-aukon pienentämiseksi. Avasin helman ja yläosan välisen sauman ja mallasin kappaleita sopivammiksi. Eteen lisäsin pienen pitsikoristeen pitämään osia yhdessä. Samalla tuli tehtyä korvakorut frivolité-pitsistä…

Mekko puun allaPink earrings

My friend will look like a Greek goddess in this fabulous pink dress!

Posliinirikko kukassa

In this same shade of pink the london pride in full bloom with it’s tall fragile flower stems in the background. A low species of cranesbill in front and one of my many sedum varieties, sedum ewersii, in the middle. This mongolian stonecrop will be flowering, in pink of course, later in the summer.

*

Sama vaaleanpunainen sävy on posliinirikon hennoissa kukinnoissa kivikkopuutarhassa. Etualalla pinkit neidonkurjenpolvet. Kurjenpolvia hankin tänä kesänä lisää montaa eri lajiketta, matalampia ja korkeampia. Toivoisin kovasti että ne leviäisivät ympäri puutarhaani, mutta saa nähdä miten käy… Välissä turkestaninmaksaruoho, joka kukkii myöhemmin kesällä – tietysti vaaleanpunaisena.

Posliinirikko saaressa_v1

I’ve been trying to grow this same plant the london pride, saxifraga urbium, on a rather bleak island where we spend some time every summer. Looks like the last of the survivors, but it is flowering although it’s only a quarter of the size of the flourishing blossoms in my own garden and has the open sea right next to the rock that it’s growing on.

Posliinirikko kukkii kalliolla saaristossa aavan meren äärellä vähän pienimuotoisemmin! Joka vuosi lisään kallionkoloihin vähän multaa siinä toivossa että sinne tuomani kivikkokasvit viihtyisivät. Suojan puolella tämä lempiperennanikin leviää 🙂

Maksaruoho saaressaThis two-row stonecrop, sedum spurium, has already gotten a foothold of the crevice in the rock.

Kaukasianmaksaruoho on jo asettunut omaan kallionkoloonsa.

Puolukankukka_v1    Puolukkapolku_v1

This is one of the tiny pink creations that grow naturally on the island (and all over my native Finland) – the lingonberry. We’ll be picking these in abundance in the autumn. Dark red, juicy, quite acid and very aromatic berries to flavour pies, puddings, ice creams…

Puolukankukkia metsät täynnä! Saariston karuilla rannoilla se kukkii jäkälän keskellä. Tänä kesänä huomasin miten suloiset vaaleanpunaiset kukat puolukassakin on.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s