Old tatted treasures, vanhoja käpypitsiaarteita

Kirjan kansi_v1

As a result of my tatting experimentations my godmother remembered having some old things that might interest me. I was thrilled to receive some lovely old memorabilia. Among them was this german book, which belonged to her husband’s grandmother. 

The book doesn’t have a date of any kind but it must be from some hundred years back. It contains instructions for numerous types of needlework from crocheting and knitting to macramé, different types of embroidery, and lace making in many various techniques. The ladies of that era who had the talent for handiwork definitely didn’t settle for simple projects!

Sisällysluettelo

Sain ihania vanhoja muistoja lahjaksi kummitädiltäni. Tämä saksankielinen käsityön oppikirja on yli sadan vuoden takaa. Siinä esitellään suuri määrä tekniikoita virkkamisesta ja kutomisesta aina erilaisiin suuritöisiin pitsitekniikoihin. Sen ajan käsityönharrastajat eivät totisesti tyytyneet mihinkään yksinkertaisiin malleihin!

Kirjan mukana sain kahden isotätini vanhoja aarteita. Molemmat sisarukset olivat ala-asteen taideaineiden opettajia ja hyvin taitavia kaikenlaisissa käsitöissä. Toinen oli harrastanut frivolitéetä ja toisen muistan erikoistuneen mm. ihastuttavien pikkutarkasti puettujen ja koristeltujen nukkien tekoon. Hänen perujaan ovat pikkuruiset helmet joita on säilytetty mm. hurmaavissa pienissä pillerirasioissa.

With the book I received some old lace and some tiny beads that have belonged to two of my great aunts. Both sisters were art teachers for primary schools and were very talented in all sorts of needlework. The tiny beads have the added attraction of being stored in adorable old apothecaries’ boxes. The pieces of lace were stored in little bundles which I unraveled, washed and ironed. They are all made with one shuttle. I’ll make a post about them next 🙂

Pitsit ovat yhdellä sukkulalla toteutettuja reunapitsimalleja, joista ohuin on varmastikin 100 numeroisella langalla tehty ja mahdollisesti nenäliinan reunasta purettu yhtenäinen rengas. Mukana oli pari ihastuttavaa pyöreätä käpypitsimallia, joita pitää myös kokeilla.

Seuraavassa postauksessa näistä pitseistä lisää.

4 thoughts on “Old tatted treasures, vanhoja käpypitsiaarteita”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s