Dyeing with avocado, värjäystä avokadon kuorilla

Avokadovärjätyt This is really easy and fun! The internet is full of inspiring photos and blog posts about natural dyes and dyeing techniques, see textile artist Ruth Singer’s fantastic work for example. In her blog I stumbled across something I had to try straight away: dyeing with avocado!

*

Pari viikkoa sitten luin tekstiilitaiteilija Ruth Singerin hurmaavaa blogia ja törmäsin tähän hauskaan ja helppoon värjäystapaan. Avokadon kuorilla saa kauniin vanhan roosan sävyjä –  tätä piti heti kokeilla!

 

I put all the “ingredients” in at one go: the skins of two avocados, some bits and pieces I found to experiment on and enough water to cover them. First it looked like nothing was happening but after simmering slowly for about an hour I could see the browny rose colour appearing. I also added the pits half way after reading that they too would give some colour to the dye. After two hours I left the fabrics in the saucepan to cool. The next day I rinsed them and put them to dry. I’m very happy with the peachy pink the textiles turned, although I have no clue as to how well the colour would keep in the wash. To see more on this subject go and see this gorgeous post by The Felting and Fibre Studio!

*

Värjättäviksi löysin pari vanhaa nenäliinaa, yhden pitsiliinoistani, pätkän puuvillaista pitsiä ja toisen valkoista lahjanauhaa. Laitoin ne kaikki kattilaan ja peitin vedellä. Mukaan tuli kuoret kahdesta avokadosta. Keitin lientä hiljalleen pari tuntia. Puolessa välissä keittämistä luin jostakin että myös avokadon siemenet antavat väriä, joten halkaisin ne ja lisäsin joukkoon. Jätin keitoksen jäähtymään seuraavaan päivään jolloin huuhtelin liemessä lionneet liinat ym. ja laitoin kuivumaan. Pehmeä puuvillalanka eli pitsiliinani oli imenyt värin parhaiten, siihen oli paikoitellen jäänyt ruskeampaa väriä joka on luultavasti peräisin siemenistä. Synteettinen lahjanauha oli myös ruskeampi kuin puuvillaiset tekstiilit eli taas tuli todistettua että eri materiaalit imevät värin omalla tavallaan. Loistava postaus aiheesta löytyy The Felting and Fibre Studion sivuilta.

 

This was surprising! I imagined that after being soaked in the dye for the whole night there would be no trace of the butterfy motif I had sewed fast onto two sides of the folded old hanky, but there you go, blocking the colour this way did work after all 🙂

*

Hämmästykseni oli aikamoinen kun purin toisesta nenäliinasta ohuen vanerisen perhoskuvion jonka olin ommellut taiteltuun liinaan ja huomasin että pitkästä liotusajasta huolimatta väri ei ollut päässyt leviämään kuvion alle! Taittelin liinan niin että perhoskuvio tuli molempiin päihin neljä kertaa. Kuvio oli kankaan molemmilla puolilla samalla kohdalla ja yritin tietenkin ommella ne yhteen kaikkien kerrosten läpi mahdollisimman tiukasti. Sisimmissä kerroksissa kuvio on heikommin näkyvillä mutta uloimpina olleista sen erottaa selvästi 🙂

2 thoughts on “Dyeing with avocado, värjäystä avokadon kuorilla”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s