Felted mobile pouch, huovutettu kännykkäkotelo

Huovutettu kotelo_v1

Over easter I made this mobile pouch. My daughter needed one quick (mobiles without a cover are very prone to injury as you probably well know) so she chose some wool from my left over yarn stash and out with the big needles.  Felting is one of my favourite techniques and the soft shell around her mobile will hopefully protect it a little longer.

*

Pääsiäisenä sain pikatehtävän kun kännykälle piti saada heti uusi kotelo. Lankavarastosta löytyi sopivaa ohutta Pirkka-lankaa huovutettavaksi.

huovutettu kotelo 2The piece to be felted needs to be much bigger than the finished item since it shrinks about 40 %. I cast on twenty stitches with 4,5 mm needles and knitted to the height of about 35 cm. The end was narrowed slightly by casting off three stitches at the beginning of each row. Without cutting off the yarn I crocheted a button loop in the middle of the flap and continued to crochet the sides together. To do the felting you just need to wet the piece with warm water and knead it in your hands with some soap. Rince in between with cold water and repeat as many times as you need to get to the size you want. After the pouch had dried it was a little too small so I added some rows of crochet to elongate it a little and make the upper end rounder and more closed. I also crocheted a pocket to fit a credit card. This soft woolly coat will hopefully save my daughter’s mobile from a few bumps along the way!

*

Huovutettaessa pitää laskea noin 40 % kutistumisvara. Tätä pussukkaa varten loin 4,5 mm puikoilla 20 silmukkaa joilla kudoin noin 35 cm pitkän kaitaleen. Toista päätä kavensin vähän päättämällä aina kolme silmukkaa kerrallaan. Virkkasin vielä lankaa päättämättä lenkin nappia varten ja sivut toisiinsa kiinni. Huovutin pussin käsin lämpimällä vedellä ja saippualla hieroen ja välillä kylmällä vedellä huuhdelleen kunnes se oli sopivasti huopunut. Oioin sen muotoonsa kuivumaan seuraavaan päivään. Kuivunutta pussia piti vielä vähän “venyttää” virkkaamalla sen suuhun pari riviä kiinteitä silmukoita samalla langalla. Näin sain pussista juuri sopivan kokoisen ja suultaan kapenevan niin että kännykän yläkulmatkin pysyvät turvassa kolhuilta. Pussukan etupuolelle virkkasin lisäksi luottokortin kokoisen taskun. Pehmeä huovutettu suojus tuo kännykälle toivottavasti vähän lisää elinaikaaHuovutettu kotelo 3

it

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s