Warm woollens for the outdoors, lämmintä päälle

NeuleMore felted mittens and a pair of leg warmers to match. This time I used a much thinner yarn, Pirkka-lanka, which is an old favourite of mine. It felts wonderfully and has a really fantastic colour chart of over 80 beautiful shades. Scroll down for instructions in English.

*

Kokeilin huovutettujen lapasten neulomista myös ohuemmalla Taito Pirkanmaan Pirkka-langalla, joka on vanha suosikkini. Verrattuna edellisen postauksen paksuihin huopalapasiin näistä tuli ihanan taipuisat ja pehmeät. Samalla langalla ja Dropsin ohjeilla neuloin niille kaveriksi säärystimet.

Lankavyyhti

Aluksi tein kaksi neliön muotoista koekappaletta, sekä 3.5mm ja 4.5mm puikoilla ja huovutin ne koneessa. Valitsin niiden perusteella suuremmat puikot työtä varten.

Tässä on ohjeet nyt pitempivartisiin noin kokoa 7-8 oleviin lapasiin. Ranteen kohdalta ne istuvat hyvin ja ovat varmasti lämpimämmät kuin ensimmäiset versiot joista tuli aika lyhyet. Kokoa on helppo muunnella lisäämällä tai vähentämällä silmukoita ja pituutta.

Ennen huovutusta

Luo 4.5 mm puikoilla 56 s ja neulo suljettuna neuleena, 14 s puikolla. Neulo alkuun neljä riviä vuorotellen oikeaa ja nurjaa. Näin alareuna ei rullaudu huovutettaessa. Neulo oikeaa noin 20 cm/50 riviä. Lisää peukalon kohdalla (esim toisen puikon keskellä) 1 silmukka neulomalla alla oleva silmukka myös. Toista parin rivin kuluttua, näin saat pienen kiilan ja vähän lisää tilaa peukalolle. Noin 22 cm korkeudella (n 56r) neulo erivärisellä langalla 12 s peukaloa varten puikon keskeltä, pujota silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka sileää. 33 riviä peukalon jälkeen aloita kärkikavennukset. Teen ne aina sekä sukissa että lapasissa niin, että ensimmäisellä rivillä neulon kaksi yhteen tasaisesti joka puikolla (tässä 14 s puikolla neulotaan 2o yhteen, 5o, 2o yhteen, 5o), sitten neulon yhtä monta riviä kuin kavennusten välissä on ollut oikeita silmukoita, mutta enintään neljä. Seuraavaksi kavennusrivi (2o, 2o yhteen, 4o, 2o yhteen, 2o), neljä riviä oikeaa ja taas kavennusrivi (2o yhteen, 3o, 2o yhteen, 3o), kolme riviä oikeaa jne kunnes jäljellä olevat 8 s pujotetaan loppulangan läpi. Tällä tavoin kavennukset tulevat vuoroin puikon alkuun ja edellisten kavennusten väliin. Huovuttaessa sillä ei tosin ole merkitystä!

Peukaloa varten silmukat poimitaan kahdelle puikolle ylimääräisen langan molemmin puolin ja lanka puretaan. Poimin peukaloaukon molemmissa sivuissa muutamia ylimääräisiä silmukoita niin ettei siihen kohtaan jää isoa reikää. Kaikilla silmukoilla neulon yhden rivin ja toisella rivillä kavennan reunoista ylimääräiset silmukat niin että jäljelle jää 21 s, 7 kolmelle puikolle. Neulo yhteensä 19 riviä ja tee sitten kavennukset neulomalla joka puikolla viimeiset kaksi silmukkaa yhteen. Lanka vedetään jäljelle jäävien 6 s läpi.

Silmukat

Ainakin peukaloihin kannattaa kiinnittää muovipussin suikaleet ettei ne huovu kiinni. Minä höyrytin silitysraudalla lapaset ennen koneeseen laittoa sillä seurauksella että lapasen reunat olivat osittain huopuneet sisäpuolelta toisiinsa. Voit siis varon vuoksi kiinnittää muovilisut myös lapasen sisälle ompelemalla ne tavallisella ompelulangalla parilla tikillä kärjestä kiinni. Huovuta koneessa 40° tavallisessa ohjelmassa tavallisella pyykinpesuaineella ja lisää koneeseen vähän muuta pyykkiä kuten pieni pyyhe. Minun noin tunnin mittainen ohjelmani on juuri sopiva, mutta maalla eri koneessa ja pitemmällä ohjelmalla ensimmäiset lapaset huopuivat liikaa ja sain kiskoa niitä väkivalloin aika tovin ennenkuin ne venyivät sopiviksi. Tuli mieleen lapsuuden lumileikeissä “luomuhuovutetut” tumput 😀

venytetty_v1

The first mittens I made with this yarn were a little shorter at the wrist. I felted them in a different machine which has a much longer cycle and ended up tearing the mittens to shape after they felted too much. The crumpled up bundle reminded me of what our mitts looked like after a long day out in the snow when we were kids! 😀

Kokoero

These longer ones fit snugly and come about 10cm down the wrist. They are softer and much more supple than the felted mitts in my previous post . You will find more instructions there but here’s the stitch count for these thinner and longer ones:

With size 4.5 mm needles cast on 56 s, 14 on each needle. Knit 4 alternate rows of knit and purl so that the edges won’t curl while they’re felted. Knit about 56 rows remembering to add the extra stitches a couple of rows before the thumb as in the bigger mitts. Leave 12 s to wait for the thumb and continue another 33 rows before the decreases (knit 2 tog twice on each needle evenly on 1st row, knit as many rows without decreases as there are stitches between the 2 tog). For the thumb pick up the stitches around your extra yarn. On the second row decrease at the sides so that you have 21 s on 3 needles, 7 on each. Do the decreases at the end of each needle after the thumb is 19 rows high. Insert a piece of plastic inside the thumb and felt in 40°C in the machine.

These mittens are between size 7 and 8. You can easily make them bigger or smaller by altering the stitch count and length.

Neulepinnat

Takasauma

The leg warmers are made with the same yarn. They have a pretty rib of cables at the top with one cable continuing down the back seam. You can find the free Drops pattern here.

Saappaat

P.S. Happy Valentine’s Day  ❤  Hyvää ystävänpäivää!

Sydän

2 thoughts on “Warm woollens for the outdoors, lämmintä päälle”

  1. Noi lapaset on kyllä varmasti erittäin lämpimät 🙂 ja väri on kyllä erittäin upea. Omastakin lankajemmasta löytyy huopuvaa lankaa. Täytyy kyllä viimeistään ensi talveksi yrittää tehdä tuollaisia itsekin 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s