Kakkupitsiä, cake lace

Näytekakku Omppuun

Tein toisen kerran kakkupitsiä Wonder Cakesin Tricot Decor silikonialustalla. Siitä tulee kyllä näyttävä koriste kakkuun tai mihin tahansa leivonnaiseen. Viimeksi tein näytekakun Ison Omenan Decanteriin ja sitä varten värjäsin pitsimassan tumman violetiksi. Nyt käytin valmista vaaleanpunaista sekoitusta, joka on myös maustettu mansikan makuiseksi.

Valmistin Tricot Mix -pussin ohjeen mukaisesti 100g erän pitsiainetta. Mittasin jauheen kulhoon ja kaadoin päälle ensin vajaan desilitran lämmintä vettä. Sekoitettuani sitä lisäsin vettä vielä desiin asti. Edellisen kokemukseni mukaisesti massa vähän jäykistyy kun sen antaa seistä hetken.

Pitsin levitystä

Geelimäistä massaa levitetään muotin päälle eri suuntiin niin että kaikki kolot täyttyvät. Sitten vedetään lastalla tasaisesti muotin päältä niin että vain koloihin jää massaa ja mahdollisimman vähän pitsikuvioiden ympärille ja kohoumien päälle.

Levitetty

Valmiiksi täytetyt muotit laitetaan 110 asteiseen uuniin. Kymmenen minuutin kuluttua otin muotit uunista ja annoin jäähtyä toiset kymmenen minuuttia. Kokeillessani irroittamista huomasin heti ettei massa ollut riittävän kuivaa – se ei tahtonut irrota. Laitoin uuniin takaisin pariksi minuutiksi. Odoteltuani kuivumista taas kymmenisen minuuttia sain sydän muotista pienimmät kuviot irti mutta loput laitoin vielä uudestaan pariksi minuutiksi kuivuimaan uuniin. Pitsi on juuri irroitettuna hyvin tarttuvaista joten kannattaa olla tarkkana ettei se joudu kaksin kerroin sillä silloin se liisteröityy yhteen lopullisesti. Jos se tuntuu irrotettaessa liian venyväiseltä voi sen panna takaisin uuniin tai antaa kuivahtaa vaikka puolisen tuntia huoneenlämmössa. Jos huomaat reikiä pitsissä niin niitä voi paikkailla ennen takaisin uuniin laittamista.

Valmiit pitsisydämetTässä valmiita sydämiä. Reunoissa on vielä ylimääräistä, mutta ne voi leikata pois. Alimmainen sydän oli muotin keskellä ja jostain syystä kuivuu aina hitaimmin. Kärsivällisyys ei riittänyt laittaa sitä enää takaisin uuniin joten pilallehan se meni!

Kakkupitsiä 1

Silloin kun pitsi on sopivaa, sen irroittaminen on helppoa. Muotti kannattaa laittaa tason päälle ylösalaisin ja varovasti lastalla auttaa pitsi irti.

Ensimmäisen erän jälkeen lisäsin hieman vettä massaan ja sitä olikin sen jälkeen helpompi levittää muottiin. Se ei myöskään ehtinyt jäykistyä liikaa levittämisen aikana ja oli helpompi saada lastalla tasaiseksi niin ettei ylimääräistä jäänyt reunoille. 100g massaerästä olisi saanut ainakin kolmen muotin verran kuvassa olevaa Fantasy pitsiä, jossa siis on kaksi pituutta vierekkäin.

Valmista pitsinauhaaValmista pitsiä on helppo käsitellä sillä se on joustavaa ja kumimaista. Jos se kuivuu vähän liikaa niin voi yrittää pensselillä kostuttamalla saada sitä pehmenemään. Liikaa kuivunut pitsi on haurasta ja helposti murenevaa eli sen paistamisessa tarvitaan kärsivällisyyttä siinä tapauksessa että se pitää laittaa takaisin uuniin. Kannattaa siis kuivattaa sitä vähän kerrallaan ettei se mene yli. Pitsi kiinnitetään kostuttamalla kakun reuna tai muu alusta, tai kostuttamalla pitsiä nurjalta puolelta ja asettelemalla pitsi nopeasti paikoilleen. Säilyvyydestä minulla ei ole kokemusta, mutta jos sen saa ilmatiiviisti pakattua niin se kuulemma säilyy kyllä.

Hauraudesta puheen ollen, kokemukseni mukaan tummaksi värjätty pitsi tai pikeeri on jostain syystä hauraampaa kuin vaalea…

1 thought on “Kakkupitsiä, cake lace”

  1. […] Tällainen komistus lähti Unelmakakkujen osastolle Love me do -Häätapahtumaan. Kakkupohja on styroxia mutta koristeet kaikki syötävää sokerikuorrutetta. Alimmassa pohjassa on valkoisia hortensian kukkia, keskimmäinen hennon violetti kerros on koristeltu sokeripitsillä, Unelmakakkujen Barokki Slim -mallilla. Sokeripitsin valmistusvinkkejä täällä. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s