Itämainen juureskeitto, oriental veggie soup

Keitto

Tämän helpon ja nopean kasviskeiton voi valmistaa mistä juureksista tahansa, mutta viimeksi mukaan sattui selleriä. Keiton voi myös soseuttaa mutta tällaisena siinä on vähän pureskeltavaakin. Kuumana kesäpäivänä olen tarjoillut sitä kylmänä. Silloin soseutan sen ja käytän mieluummin kookosmaitoa sillä kookoskerma tarttuu kylmänä ikävästi kurkkuun. Linssejä lisäilen useasti keittoihin ja pataruokiin, varsinkin jos ne loppuvaiheessa vaikuttavat liian vetisiltä. Esimerkiksi kreikkalaiset lihapullat, jotka kypsennetään tomaatti ja paprikamuhjussa, saa mukavasti lisää muhkeutta linsseistä.

– In English at the end of the post –

Ainekset neljälle-kuudelle

Iso sipuli

puolikas juuriselleri tai vastaava määrä palsternakkaa tai muita juureksia

(oliivi)öljyä

tuoretta inkivääriä peukalon mittainen pätkä

reilu 1/5 litraa vettä (osa valkoviiniä)

1 dl punaisia linssejä

2 kasvisliemikuutiota tai kanafondia

reilu ruokalusikallinen vihreää thai currytahnaa tai vihreää tabascoa maun mukaan

Purkillinen kookoskermaa tai maitoa

Laita reilu loraus öljyä kattilaan ja kuullota siinä pieneksi pilkottu sipuli. Lisää karkeaksi raastettu juuressilppu ja kääntele hetki. Raasta inkivääri myös karkealla terällä ja lisää kattilaan. Purista käteen jäävästä inkiväärituppaasta mehut joukkoon. Lisää 1-2 dl valkoviiniä jos keittiön pöydälle on jäänyt “ruuanlaittoviiniä”. Anna kiehahtaa ennen kuin lisäät vettä sen verran että ainekset peittyvät. Lisää joukkoon linssit, liemikuutiot ja currytahna ja anna kiehua 10-15 minuuttia. Lisää kookosmaito viimeiseksi ja kuumenna vielä ennen tarjoilua.

Ingredients for 4-6 people

1 big onion

half a root cellery or equivalent amount of parsnip etc.

(olive)oil

fresh ginger

a good 1/2 litre of water (or part white wine)

1 dl red lentils

2 veggie or chicken cubes

2 tbs of green thai curry paste or green tabasco

can of coconut milk or cream

Heat a generous amount of oil in a saucepan, sweat the chopped onion for a while before adding the coarsely grated cellery. Turn for a couple of minutes. Grate the ginger coarsely too and add to the saucepan with the juice pressed from the “sticky” leftovers in your hand. Turn for a couple of minutes. At this stage you can add some white wine if you happen to have some left over and bring it to the boil before adding enough water to cover the veggies. Add the lentils, stock cubes and curry paste. Let simmer for 10-15 mins. Finally pour in the coconut milk and heat up before serving.

This quick and easy soup can be made with any root vegetables. I like to leave it coarse like this but you can also purée it if you prefer and especially if you serve it cold on a hot summer´s day.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s