Frivolité-pitsiä, tatted lace

2017-08-03-01-19-25

Frivolité-pitsi tai käpypitsi, niinkuin sitä suomeksi myös kutsutaan oli ainoita käsitöitä joita isoäitini harrasti. Sitä syntyikin aikanaan metrikaupalla ja sillä koristeltiin niin nenäliinat, lastenlasten nuttujen kaulukset kuin lakanatkin. Itse en ollut ikinä kokeillut käpyilyä, mutta syksyllä löysin netistä helpomman tavan tehdä tätä hurmaavaa pitsiä. Sukkulan sijasta siinä käytetään neulaa, ja työtapa on paljon yksinkertaisempi kuin isoäitini sukkulamenetelmä. Ohjeita löytyy netistä yllin kyllin hakusanoilla “needle tatting“. Nyt olen aivan hurahtanut tähän uuteen käsityöhön ja pikkuliinoja, korvakoruja ja koepaloja syntyy liukuhihnalta. Loistava puoli tässä käsityössä on sen koko! Pieni kerä lankaa ja sukkula tai neula riittää. Tässä yllä neulalla tehtyjä malleja (paitsi vasemmalla pätkä sukkulalla tehtyä “isoäidin pitsiä”).

I had never tried tatting before but last autumn I found needle tatting on the internet and had to try! Frivolité was the only handiwork that my grandmother used to do and after digging my storage boxes I found the plastic pouch that she used to carry her shuttle and thread in. She used really thin cotton (the green shuttle below) and when I first tried to continue her lace I just managed to mess it up into a terrible knot! I practiced the shuttle method with thicker thread and here below is the result. After first working with the needle (small doilies, earrings etc. some of which are pictured above) I’ve now continued with the shuttle exercise.

If you want to see how I got on follow the tatting tag 🙂

2017-08-03-12-46-09

Tässä yllä on isoäitini kesken jäänyt käpypitsi. Lankana on perinteikäs DMC:n todella ohut puuvillalanka kokoa 70, joka on jo hieman kellastunut. Yritin jatkaa siitä mihin hän on aikanaan jäänyt mutta lanka on niin ohutta että se meni heti aivan solmuun ja piti purkaa. Ylempi pitsin pätkä on harjoitelmani sukkulalla ja Novitan virkkauslangalla. Pitsistä tulee sukkulalla tiukempaa ja ehkä siistimpää kuin neulalla tehtynä eli jatkan harjoituksia 🙂 Sukkulapitsin tekoon löytyy myös netistä havainnollisia opetusvideoita, englanniksi “shuttle tatting”.

Jos haluat nähdä miten edistyin niin käy katsomassa käpypitsi linkin postauksia 🙂

2 thoughts on “Frivolité-pitsiä, tatted lace”

  1. Hei Tuija. Hauskaa että löysit tänne 🙂
   Parsinneulalla voit hyvin testata tekotapaa. Paras neula on tasainen päästä päähän, ts. silmän kohta ei kovasti pullistele, sillä muuten et saa neulaa solmujen läpi. Minä olen käyttänyt ns. nukkeneuloja jotka ovat myös vähän pidempiä kuin normi parsinneula. Terävää päätä olen viilannut tylpemmäksi niin ettei se raavi sormenpäätä. Mitä ohuempi neula on verrattuna lankaan niin sen tiukempaa jäljestä tulee.
   Onnea kokeiluihin. Minä koukutuin ainakin täysin!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s