Dressmaking, juhlamekkoja

Yo-mekossaThe end of May is the time for graduation parties. Last Saturday was a very special occasion for high school graduates! They officially left school and received their white caps as a symbol of having passed their matriculation exams. My god-daughter asked me to make her a dress for her special day – a task I was very happy to undertake 🙂

*

Sain keväällä mieluisan pyynnön kummityttäreltäni, ommella lakkiasmekko tätä hänen elämänsä suurta päivää varten! Malli löytyi netin kuvista ja kaavat muokattiin vanhan käsityölehden kaavojen pohjalta. Kankaaksi löysimme Eurokankaasta kaunista himmeäkiiltoista silkkiä. Juhlailmeen kruunasi Minna Parikan vaaleanpunaiset pupuavokkaat 🙂

Vanha ompelijoiden kikka on ommella olkapäille nepparikiinnitteiset kaitaleet joilla saa liivien nauhat pysymään kohdillaan.

*

An old dressmakers´ trick is to sew a little piece of tape and a snap fastener at the shoulder to keep your bra straps in place.

Olkain       Lappu

Puolitoista vuotta sitten sain tehdä vanhojenpäiväpuvun samalle kaunottarelle. Silloinkin malli löytyi netistä. Miehustaan on sifongin päälle ommeltu pitsistä leikeltyjä kuvioita, paljetteja ja koristekiviä, ja helmassa on ainakin kahdeksan metriä kauniisti hulmuavaa sifonkia.

*

For her school prom a year back I made the same Vanhojen mekossa

young lady a midnight blue ball gown…

  Vanhojen mekko takaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s