Woollen socks, villasukkia

Villasukat.JPG

Knitting socks is one favourite pass time of mine. I have sent some woolly socks to Australia at least once for Christmas, but in our arctic conditions they´re much more use at this time of year (-18°C at the moment!) Here are some of last year´s output that were gift wrapped for Xmas. The two pairs on the left are made with Tundra sockyarn by TeeTee, 70% alpaca, 30% nylon. Very warm and apparently very durable too. The next ones are Schachenmayr´s Regia Adventure Color. This series has a beautiful colour range of self-striping yarns. The ones on the right are knitted with 2,5mm needles and a thinner wool, Austerman Step. Next I´ll be knitting “Fair Isle” -style socks. Found the pretty pattern, which I slighly modified (the last picture below) on Teetee´s site, in Finnish sorry, but there´s a chart for the pattern.

Villasukka

This is a sock type that´s preferred by our young ladies, half way up to the knee. The gauge for this yarn is about 22, so I started with 64 stiches (16 on each 3,5 mm needle). Three to four cm of ribbing, then knit about 20 cm before the heel, decreasing 8 st evenly along the “back seam”. I do the reinforcement in the heel by slipping every other stitch alternately which makes a trellis-like surface instead of the more usual grooved one.

*

Monen monta villasukkaparia syntyi taas viime syksyn luppohetkinä. Näillä keleillä niitä myös tarvitaan! Mieluiten kudon keskivahvaa sukkaa 3,5 puikoilla esimerkiksi Novitan Nalle-langasta. Valkoiset ja tummanharmaat sukat neuloin ylellisen tuntuisesta Tundrasta, jota hankin Teeteen valikoimasta. Lanka on 70% alpakkaa ja 30% nylonia ja on kuulemma joissain sukankutojien testeissä pärjännyt erinomaisesti – sukista tulee lämpimät ja kestävät. Molempiin sukkiin meni lankaa noin 2,5 kerää. Lopputulos oli kyllä ihanan tuntuinen sukka, mutta neulottaessa lanka tuntui jotenkin joustamattomalta. Tavallista villasekoitteesta valmistettua sukkalankaa on mielestäni kyllä mukavampi kutoa.

Kuvassa vaaleiden sukkien vieressä on Schachenmayrin Regia Adventure Color -langasta neulotut puoleen sääreen ulottuvat meidän nuorten neitien suosikkisukat. Ylhäällä on 64 silmukkaa joista kavennan 8 s tasaisesti noin 20 cm pitkän varren takasauman kohdalla, 1. puikon alussa ja 4. lopussa vuoronperään. Vahvistetun kantapään teen vuorottelemalla nostettavia silmukoita niin, että jäljestä tulee korimainen eikä raidallinen kuten samaa silmukkaa nostettaessa.

Oikeimmanpuoleiset on kudottu ohuemmasta Austerman Step -langasta 2,5 mm puikoilla.

Seuraavaksi aion neuloa pitkästä aikaa kirjoneulesukkia. Aarteestani, Mary Oljen kauneimmat käsityöt -kirjasta löytyy ihania perinteisiä malleja ja TeeTeen sivuilta löysin tämän kauniin sukkaohjeen, tässä vähän muunneltuna.

Kirjoneulesukka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s