Kaalilaatikko, cabbage and pearl barley casserole

KaalilaatikkoTäysjyväohraryynejä olen käyttänyt paljon sekä lisukkeena että laatikkoruoissa. Ohra on mainio kotimainen korvike riisille tai mille vaan ryyneille ja esimerkiksi tabboulehissä sitä voi käyttää bulgurin sijaan. – In English at the end of the post –

Tällä kermaisen kaalilaatikon ohjeella tulee iso uunivuoallinen ruokaa, reilusti kahdeksalle henkilölle. Ohjeen voi helposti puolittaa, mutta myös pakastaa kiireisen päivän varalle tai vaikkapa viikonloppuruoaksi maalle.

Ainekset:Kaalilaatikon ainekset

n 1,5-2 kg kaalinpää

4 dl kokonaisia täysjyväohrasuurimoita (2l vettä, 2tl suolaa)

800 g-1 kg (lampaan)jauhelihaa

2 isoa sipulia silputtuna

3 rkl voita

1,5 dl tummaa siirappia

3 dl kermaa

2-3 lihafondia

pippuria

Keitä suurimot suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan (esim. Myllyn paras esikypsytetyt kokonaiset ohrasuurimot 35 min.) Pienennä kaali ja paista voinokareessa parissa erässä kunnes se on saanut vähän väriä. Paista samoin sipuli. Huuhdo pannu joka välissä vesitilkalla ja kaada nämä kaikki sekoituskulhoon. Ruskista jauheliha myös parissa erässä ja ‘glaseeraa’ pannu välillä vesitilkalla. Sekoita joukkoon keitetyt ohrasuurimot sekä jauhettua pippuria ja levitä voideltuun uunivuokaan. Lämmitä kermaa ja siirappia joko kattilassa tai mikrossa niin että saat fondit liuotettua liemeen. Kaada liemi tasaisesti kaalilaatikon päälle. Paista 175°C pari tuntia. Jos pinta tummuu liikaa niin peitä foliolla. Tarjoile puolukkahillon kanssa.

*

This is a traditional finnish recipe for cabbage casserole. Instead of the nowadays more usual rice I use locally produced pearl barley. It´s a fantastic substitute for rice, bulgur, cuscus etc.

This recipe is enough for at least eight people. You can easily halve it but it will also freeze well for a lazy/busy day.

Ingredients:Valmis kaalilaatikko

1 cabbage head 1,5-2 kg

4 dl pearl barley (2 l water, 2 ts salt)

800 g-1kg minced meat (lamb)

2 onions

3 tbs butter

1,5 dl dark syrup, treacle

3dl cream

2-3 beef fond cubes

pepper

Cook the pearl barley in salted water according to the instructions on the packet. Dice the cabbage roughly and fry in two batches with a dob of butter until slightly coloured. Glaze the pan with a little water in between and pour into a big mixing bowl with the cabbage. Fry the meat and the diced onion the same way. Mix in the cooked barley and some pepper and spread into a big buttered oven dish. Warm the cream with the treacle to dissolve the fond cubes. Pour evenly over the cabbage mixture. Bake in the oven for about two hours in 175°C (350°F). Cover with aluminium foil if it browns too much. Serve with lingonberry preserve or some other acidic jam or jelly.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s