Silk Stocking project – getting started, Silkkisukkaprojektin aloitus

Malli

I finally got to knitting the actual silk stocking for the citizen science project I’m taking part in. Our aim is to replicate stockings from 1650 found in a tomb in the Turku Cathedral. The original pair of stockings is currently on show at the Turku Castle in an exhibition called A Few Words about Women . The exhibition depicts the lives of some influential 17th century women who lived in Turku, the oldest city in Finland. Louis XIV is wearing a similar pair of stockings in this picture of my old book “Encyclopédie illustrée du Costume et de la Mode”.

*

Pääsin viimein aloittamaan silkkisukan kutomisen kansalaistiedeprojektia varten. Tavoitteenamme on neuloa samanlaisia sukkia kuin Turun Tuomiokirkon haudasta löydetyt, 1650 vuodelta peräisin olevat sukat. Alkuperäiset ovat nähtävissä maaliskuun alkupuolelle asti Turun linnan näyttelyssä Muutama sananen naisista. Muodin historiaa käsittelevästä kirjastani löysin kuvan Ranskan kuningas Ludvig XIV:sta, eli Aurinkokuninkaasta poseeraamassa kuninkaallisessa loistossaan ja vastaavanlaisissa sukissa.

Koepalat

We started the project practicing with the tiny needles and some fine wool yarn. I ended up with a stocking to fit an action-man doll 🙂 Here’s the link to that post from last April. Next we started knitting swatches with silk tread. We also studied close-up photos of the Turku stockings to make up a pattern for our sock. Here are some of the swatches I made to test out pattern details such as increases and decreases, and picking up stitches for the gusset.

 *

Aloitimme projektin harjoittelemalla todella ohuilla 0,7 mm ja 1 mm puikoilla ja villalangalla. Erilaisten koe-erien lisäksi tein myös pienoismallin sukasta, tässä linkki siihen postaukseen. Tutkimalla valokuvasuurennoksia alkuperäisestä sukkaparista työryhmämme laati ohjeen sukan kutomiseksi. Tein myös koekappaleita silkkilangalla, ja harjoittelin samalla sukkaan tulevia yksityiskohtia kuten kavennuksia, lisäyksiä ja silmukoiden poimimista kantalapun reunasta.

Next we tried out different yarns. Most of the silk we were given to test was unwashed, i.e. it still had the natural sericin which makes it stiffer – and in most cases easier to knit.

*

Kokeilimme seuraavaksi eri silkkilaatuja. Suurin osa silkkilangoista oli pesemätöntä ja niissä oli siis tallella silkkikotilon kasassa pitävä serisiini. Se pitää lankaakin kasassa niin että sitä on myös helpompi neuloa.

In the left picture above are the unwashed swatches and on the right the washed ones. To wash out the sericin we used a solution of natrium carbonate dissolved in hot water together with some soap. The result was a beautifully soft, shiny and supple knit which I’m sure would have been fit for even a renaissance king’s stockings!

*

Yllä olevissa kuvissa on vasemmalla pesemättömiä tilkkuja ja oikealla samat tilkut pestyinä ja ilman serisiiniä. Tilkkuja keitettiin noin 90 asteisessa vedessä johon oli liuotettu pesusoodaa ja saippuaa. Pestyt tilkut ovat ihanan pehmeitä, kiiltäviä ja laskeutuvia – hyvinkin sopivaa materiaalia kenen tahansa kuninkaan sukkiin!

Ensimmäinen kerros

The silk we eventually received for our project was a bit of a compromise and so after all my experiments I ended up starting my sock with a double thickness of yarn. The needles are HiyaHiya 1 mm steel needles and I was VERY happy that I did’t have to take up the project with the thinner 0.7 mm ones I also tried (and knitted the woollen little trial stocking with).

*

Projektille toimitettu silkkilanka oli lopulta vähän erilaista kuin odotimme joten päädyin kompromissiin ja neulomaan omaa sukkaani kaksinkertaisella langalla. Puikot on HiyaHiya 1 mm teräspuikot, joilla pääsin kutakuinkin tavoitetiheyteen eli 8 silmukkaan sentillä. Olinpa TODELLA onnellinen ettei tarvinnyt ruveta kutomaan ohuemmilla 0,7 mm puikoilla joilla tein pienoismallisukkani!

Alku ja laatikko

The beginning was – as always – the hardest part! It took me nearly three hours to cast on the 288 stitches and to knit the first row. I used a cast on method where the stitches are crocheted with one thread (in my case double) around the knitting needle. The knit is quite dense due to the double thickness and hence quite cumbersome to knit. I need to tighten each stitch and the first couple of stitches of each needle especially. After a couple of rows I’ve made good use of a thimble to push the needle along!

*

Alku oli todella hidasta. Loin 288 silmukkaa virkkuukoukulla puikon ympärille jotta sain reunasta ketjumaisen kuten alkuperäisissä sukissa. Kaksinkertainen lanka on näin ohuille puikoille aika paksua ja neulominen on raskasta. Jokainen silmukka on kiristettävä ja erityisesti joka puikon ensimmäiset silmukat on tehtävä tiiviiksi ettei puikkojen vaihtokohta näy. Parin rivin jälkeen tajusin ottaa oikean käden keskisormeen sormustimen työtämään puikkoa etteenpäin –  ohut puikon pää menee helposti läpi sormenpäästä!

The stocking starts with a garter of 8 knit and 8 purl. After that it continues with a plain stocking stitch and an additional little diagonal decoration on both sides of the center back. With the 1 mm needles I’m near the 8mm/cm gauge, the knit will tighten a little when washed and blocked.

*

Sukan yläreunassa on lyhyt pätkä 8 oikein 8 nurin koristeraitaa. Yhden nurjan kerroksen jälkeen alkaa sileä neule jossa keskellä takana kulkee nurjin simukoin tehty sahalaitakuvio. Erityisesti nurjien silmukoiden neulominen on haastavaa näin tiiviissä pinnassa.

These pictures were taken a couple of days ago. I’m now on row 124 out of just over 900! So well over 15% of the total stitch count is done 😀 It’s taken me about 60 hours so far, about 30 minutes on average per row – some of that’s been watching TV for example and hence slower and as I go down towards the ankle the rows are getting smaller. At the moment the best I can do is one row in 20 minutes. Even so I’ll surpass the team’s estimate of 200 hours of knitting easily, if not by double the time then at least by one and a half. Here’s hoping my hands will bear up – I know the needles won’t as they’ve been bent backwards and forwards a hundred times! And also happy that just one stocking is needed for this exercise!

*

Näissä kuvissa sukkaa on neulottu 124 kerrosta. Koko sukassa kerroksia on vähän yli 900, ja olen nyt silmukkamäärästä neulonut noin 15%. Aikaa on kulunut 60 tuntia, keskimäärin siis puolisen tuntia per kerros. Vauhti onneksi nopeutuu, ja tällä hetkellä paras mihin pystyn on noin 20 minuuttia per kerros. Arvio 200 työtunnista kokonaisajaksi menee minulla kyllä kirkkaasti rikki, vaikka sukka kapenee koko ajan. Kädet ovat kovilla ja samoin aivan mutkalle taipuvat puikot, joita yritän joka välissä suoristella. Onneksi tavoitteena ei ole saada aikaiseksi sukkaparia vaan yksi kappale riittää!

Laskelmat

If you’re interested here’s some more reading about the project with pictures of the original stockings:

*

Lisää tietoa sukkaprojektistamme ja kuvia alkuperäisestä sukkaparista löytyy näistä linkeistä:

http://refashioningrenaissance.eu/citizen-science-voluntary-knitting-initiative/

http://refashioningrenaissance.eu/visit-to-the-turku-cathedral/

P.S. Ylen nettijulkaisussa on 8.3.2020 ilmestynyt laaja kirjoitus tutkimusprojektista jossa on kuvia minunkin sukastani. Toimittaja Anniina Wallius on haastatellut myös tutkimuksen johtajaa, professori Paula Hohti Erichseniä renesanssiajan muodista. Linkki juttuun tässä.

Update 25.1.2022 the link to all posts related to the Turku silk stocking.

Päivitys 25.1.2022 linkki kaikkiin Turun silkkisukka postauksiin.

Update 24.4.2022 the free pattern for the stockings has been published and can be downloaded from the Refashioning the Renaissance project page here. There is also a new Ravelry page for the stockings.

refashioning-logo

12 thoughts on “Silk Stocking project – getting started, Silkkisukkaprojektin aloitus”

 1. Onpa mielenkiintoista. Halusin itse kutoa sukat kansallispukuuni ja oli vaikea löytää sopivaa lankaa ja pieniä puikkoja. Ohje oli kansallispukujen harrastajilta. En tiedä perustuiko se mihinkään oikeasti vanhaan sukkaan. Minkälaisia sukkia mahtoivat käyttää kansan naiset 200 vuotta sitten?

  Like

  1. Hei Maija! Ohuita, ainakin 1mm hiilikuitupuikkoja saa lähimmästä lankakaupastani Helsingissä, ja teräksisiä vielä ohuempia löytyy myös. Hiilikuitupuikot olivat kokeiluissani kyllä ohuemmille langoille liian pyöreäpäiset. Vuorelman kampalangasta teimme koekappaleita. Siitä tulisi aivan upeat sukat, ja sellaisia tutkimusryhmässäni ymmärtääkseni kudotaankin. Kansallispukujen sukkien malleista en osaa sanoa…
   Olisi kyllä hienoa saada enemmän tutkimustietoa vanhoista tekstiileistä! Kaikki kiiltävä, kuten kolikot ja miekat ovat aina kiinnostaneet, mutta ne ympäröivät “roskat” eli mahdolliset tekstiilinpalaset ei niinkään 😉 Kiitos toimittaja Anniina Walliukselle tekstiili-“kalleuksienkin” esille tuomisesta! 🙂

   Like

 2. Olisiko nurjia silmukoita helpompi neuloa heittotekniikalla? Siis kuten englantilaiset ja monet amerikkalaiset, ja pohjoismaissa vielä 1800-luvulla. Sen sijaan neulevyön käyttäminen olisi ehkä hankalaa noin ohuiden puikkojen kanssa.

  Like

  1. Hei Barbro. Sama ajatus minullakin oli ja tein jo tasona neulottuja koelappuja heittotekniikalla – nurjia en olisi mitenkään saanut ohuemmilla 0,7 mm puikoilla väännettyä tavalliseen tapaan. Pääsen kohta kantalapun neulomiseen ja siinä otan tämän heittotekniikan taas käyttöön. Nyt vikkelin eli nilkkakuvion kohdalla nurjat sujuvat joten kuten kun ottaa langan vasemman puikon eteen. Ryhmässämme on kyllä sellaisiakin taitureita jotka “peruuttavat” nurjat rivit, eli neulovat vasenkätisesti samalta puolelta. Sitä en aio harjoitella ainakaan tämän kaksinkertaisen silkkilangan kanssa!
   Onko sinulla tarkempaa tietoa milloin ja mistä tämä meidän nykyinen neulontatekniikkamme on tullut pohjoismaihin? Se kiinnostaisi varmaan tutkimusryhmääkin. Voit laittaa sähköpostia vaikka handmadebyliisa@gmail osoitteeseen. Olisimme kiitollisia 🙂

   Like

   1. Kiitos valaisevasta vastauksesta! En tiedä milloin nykyinen tekniikka on tullut Pohjoismaihin, mutta tiedän (ja varmasti sinäkin) että se levisi kansakoulun myötä.

    Like

   2. No niinpä tietenkin! Olen usein miettinyt mitkä asiat ovat vaikuttaneet eri neulomistapojen levinneisyyteen. Kiitos kommenteista 😊💐

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s