Herkullinen Runebergin torttu, Runeberg cake

Runebergin torttu
Runebergin torttu

Runeberg is the national poet of Finland whose birthday, the 5th February has been celebrated nationwide since the 1850´s. We fly the flags in his honour and for finnish bakers it´s a really prosperous day too: they sell thousands and thousands of these Runeberg´s cakes at this time of the year! This scrumptious treat flavoured with almonds was reputedly concocted by the poet´s wife (apparently with what she happened to find in her larder), and you´ll find the recipe at the end of this post. (Tips for a gluten free vegan version here.)

*

Pitkän tauon jälkeen uskaltauduin kokeilemaan Runebergin torttujen tekoa. Kehutun reseptin löysin Myllyn Parhaiden sivuilta. Tuunasin reseptiä vielä ja tortuista tulikin meheviä ja mikä parasta, aivan ihanan makuisia. Yksi salaisuus piilee varmaankin mantelimassassa! Ohjeessa on 2 dl korppujauhoja ja 2 dl piparin muruja tai mantelilastuja. 4 dl tuli täyteen kun murensin kaapistani 2 Bastogne keksiä ja 2 Digestive keksiä, lisäsin noin 50 g rouhittua kuorellista mantelia, vajaa desin mantelijauhetta ja noin 100 g mantelimassaa karkeaksi raastettuna. Manteliuutteen korvasin siis mantelimassalla mutta jos pidät mantelisemmasta niin laita molempia. Kardemumma on tärkeä mauste ja halutessaan voi lisätä myös piparkakkumausteita. Ihanan rouhean suutuntuman saa jos jättää keksinmurut vähän karkeammiksi.

Kuusi metallista torttuvuokaani pääsivät pitkästä aika käyttöön ja suorareunaisissa kahvikupeissa paistui myös aidon näköisiä runebergejä. Metallivuoat otin n 15 minuutin jälkeen uunista ja ne olivat sisältä vielä aavistuksen raakoja. Kahvikuppileivokset paistuivat pitempään, mutteivät siitä huolimatta kuivuneet liikaa. Kypsyyttä kannattaa kokeilla puutikulla, jos tikkuun jää taikinaa niin on syytä jatkaa vielä paistamista. Ensi kerralla muistan myös korppujauhottaa vuoat niin saan kaikki leivokset kokonaisina vuoista ulos. Ilman kostutustakin nämä ovat todella herkullisia ja koekaniinitkin kehuivat niitä parhaimmiksi ikinä! Mainio gluteeniton ja vegaaninen versioni löytyy täältä. Isoon kakkuvuokaan tehtynä ohje täältä.

*

Recipe translated from Myllyn Paras home site,  for 10-15 cakes:

200 g butter/margarine

2 dl sugar/brown sugar

2 eggs

2 dl wheat flour, preferably not too finely ground

2 dl breadcrumbs

2 dl cookie crumbs or ground almonds (almond flakes in the recipe)

2 ts ground cardamom

1/2 ts almond extract or 2 tbs almond liqueur

2 dl sour cream, crème fraiche or cream

1 ts baking soda

To moisten the cakes:

1 dl water

1 tbs sugar

1 ts almond extract or 2 tbs almond or arrack liqueur

To decorate:

raspberry jam

sugar icing

Whisk the soft butter with the sugar until light and fluffy. Add the eggs one at a time. Mix in the flour and the rest of the dry ingredients. Instead of the almond extract I used coarsely ground marzipan or almond paste which I found in my fridge. So to make up the 4 dl of crumbs etc. I used a couple of Bastogne cookies, 2 digestive biscuits, coarsely ground almonds, about 100 g grated marzipan and some almond powder. The traditional thing to do is to use up some leftover gingerbread cookies, and that´s probably what Mrs. Runeberg found in her larder too. You also want to have something to bite on, the coarse almonds are perfect for that but also leave the biscuit crumbs bigger. Last add the cream mixed with the soda powder. Grease the molds well and coat with breadcrumbs.

Fill up your molds just over half way as the dough will rise in the oven. The recipe calls for a dob of raspberry jam to be added in the middle of the cake at this stage, but I have never seen cakes that would have any jam baked in. Bake the cakes for 15-20 minutes in 200°C, until they are golden brown. They’re ready when there’s no dough on a toothpick that’s stuck into the center of the cake.

In the original recipe the cakes are moistened by basting with the flavoured water, I left this part out and they were quite succulent. Decorate with a teaspoonful of jam and a white sugar icing.

If you click to see the original recipe , you´ll see that the cakes are served from the coffee cups they were made in. I have bought six molds especially for Runeberg´s cakes, but you can just as well make these into normal cupcake or muffin molds, or even into one big caketin to be cut at the table.

 Tortut rivissä

2 thoughts on “Herkullinen Runebergin torttu, Runeberg cake”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s