Kantarellikastike, creamy chanterelle sauce

Kanttarellit mättäällä

This summer we’ve had just the right amount of rain for beautiful chanterelles to pop up everywhere. I just picked these juicy fat ones and left the small ones to grow. The recipe for this creamy sauce is the first ever recipe I learned. I must have been about ten when my aunt showed me this very simple way of making a fabulous gourmet chanterelle sauce, which obviously stuck to my mind! Works well with other mushrooms such as ceps too, so if you want to see the recipe scroll down for the English version 🙂

*

Ensimmäinen resepti joka minulle on jäänyt mieleen on tätini helppo ja herkullinen kantarellikastikkeen ohje. Tänä kesänä sille on ollut taas käyttöä 🙂

Ainekset:

1/2 – 1 litra kantarelleja

keskikokoinen sipuli

voita

2-3 dl kermaa

suolaa ja mustapippuria

Puhdista kantarellit huolellisesti, vaikka hanan alla jollet muuten saa hiekanjyviä pois. Pilko sienet karkeasti ja lisää kuumalle pannulle. Paahda kunnes sienistä irtoava vesi on kutakuinkin haihtunut. Lisää nokare voita ja pilkottu sipuli. Ruskista hetki, lisää kerma ja keitä kokoon kunnes kastike on sopivan sakeaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kastiketta voi saostaa vehnäjauhoilla niin se riittää pidemmälle. Sekoittele silloin jauhot pannulle ennen kerman lisäämistä. Parasta keitettyjen uusien perunoiden kanssa!

kantarelli1

Ingredient:

1/2 – 1 litre of chanterelles

medium onion, chopped

butter

2-3 dl thick cream

salt and pepper

Clean the mushrooms well, under the tap if need be. Put the roughly chopped mushrooms on a dry frying pan and cook until the liquid evaporates. Add a lump of butter and the chopped onion. Stir them in the pan to brown before adding the cream. Let simmer until it thickens to a sauce. Season with salt and pepper to taste. You can also use a little flour to thicken the sauce if you want to make it go further. In that case just stir a tablespoon or so into the mushroom mixture before adding the cream.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s