Gluteeniton ja vegaaninen Runebergin torttu, Runeberg cake “free from” version

Tänä vuonna olen kokeillut erikoisruokavaliolle sopivia Runebergin torttuja. Näitä mainioita herkkuja olen leiponut jo pari kertaa sillä luottoreseptini muokkautui helposti vaihtamalla vain ainekset gluteenittomiksi ja vegaanisiksi! Alkuperäinen resepti on myllynparas.fi sivuilta.

200 g margariinia

1-2 dl (fariini)sokeria

2 tl Orgran No Egg kananmunankorviketta sekoitettuna n 1/2 dl:aan vettä

2 dl gluteenittomia jauhoja

yhteensä 4 dl seuraavia:

keksin- ja leivänmuruja, 50-100 g raastettua mantelimassaa, mantelirouhetta, mantelijauhoa, (kookoshiutaleita)

n 1,5 dl jotain kerman korviketta, esim. kookoskermaa/maitoa, kaurakermaa tai muuta vastaavaa

1 tl ruokasoodaa

2 tl kardemummaa jauhettuna

1-2 tl suolaa

Margariini ja sokeri vaahdotetaan vaaleaksi ja tasaiseksi. Muut aineet sekoitetaan huolellisesti ja nopeasti joukkoon. Paistetaan voidelluissa ja korppujauhotetuissa vuoissa 190 asteessa 20-30 min. Käytin tavallista “kovaa” leivontamargariinia. Sokerin määrää voi sovitella vähän keksien makeuden mukaan. Mantelimassa tuo leivonnaisiin mehevyyttä (ja myös lisäsokeria). Keksinmurut kannattaa jättää vähän isommiksi paloiksi niin suutuntuma on rouheampi. Gluteenittomat keksit kyllä menevät helposti aivan muusiksi joten murensin mukaan vähän tummia kovia “Free from” hapannappeja. Laitoin mukaan myös vähän kookoshiutaleita. Käytän aina kokonaisia kardemumman siemeniä kun vain löydän – huhmareessa itse rouhittuna maku on selvästi voimakkaampi. Halutessaan mausteeksi voi lisätä piparkakkumausteita ja karvasmanteliöljyä. Punssit sun muut kostukkeet nautin erikseen sillä nämä tortut ovat itsessään ihanan meheviä ja suussa sulavia!

These traditional Runeberg´s cakes got a “free from” makeover. I used the same recipe as before, just switched the flour to gluten free, eggs to Orgran´s No egg mix, margarine instead of butter and used gluten etc. free biscuits and breadcrumbs. The cooking time was slightly longer than with normal flour. The cakes turned out really well, my testers loved them and can hardly tell the difference! Enjoying them with a traditional drop of arrak punch 😋❄

4 thoughts on “Gluteeniton ja vegaaninen Runebergin torttu, Runeberg cake “free from” version”

  1. […] Runeberg is the national poet of Finland whose birthday, the 5th February has been celebrated nationwide since the 1850´s. We fly the flags in his honour and for finnish bakers it´s a really prosperous day too: they sell thousands and thousands of these Runeberg´s cakes at this time of the year! This scrumptious treat flavoured with almonds was reputedly concocted by the poet´s wife (apparently with what she happened to find in her larder), and you´ll find the recipe at the end of this post. (And a gluten free vegan version here.) […]

    Like

  2. […] Runeberg is the national poet of Finland whose birthday, the 5th February has been celebrated nationwide since the 1850´s. We fly the flags in his honour and for finnish bakers it´s a really prosperous day too: they sell thousands and thousands of these Runeberg´s cakes at this time of the year! This scrumptious treat flavoured with almonds was reputedly concocted by the poet´s wife (apparently with what she happened to find in her larder), and you´ll find the recipe at the end of this post. (Tips for a gluten free vegan version here.) […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s