Lace making course, nypläyskurssilla

Lace samples

Warning: this is a long post on my wonderful trip to Scotland! In the picture above the samples I made during my lace making course. We were very lucky to have a fantastic teacher in the very talented lacemaker Jean Leader!

*

Ensiksi varoitus: tämä on pitkä postaus ihanasta matkasta Skotlantiin! Yllä nypläyskurssilla tekemäni mallikappaleet. Opettajamme oli Jean Leader, arvostettu alan asiantuntija ja kirjailija sekä kärsivällinen opettaja.

Preparations

Preparing for my first try at Bucks Point Lace: some fine Egyptian cotton, Midlands’ style bobbins plus the pattern and easy to follow instructions from Jean’s book “An Introduction to Bucks Point Lace”.

*

Tässä valmistelut Bucks Point pitsin nypläämiseen. Ohutta egyptiläistä puuvillaa, englantilaistyyliset nypylät sekä malli ja ohjeet opettajamme Jean Leaderin kirjasesta. Bucks Point on hyvin saman tapaista kuin tanskalaiset Tønderin pitsit.

The first sample was a basic Bucks Point ground and the second (in the picture above) was a honeycomb ground, both worked with 15 pairs i.e. 30 bobbins. Easy once you got the hang of it 😉

*

Ensin harjoittelin Bucks Pointin perus pohjaa ja toinen harjoitus (kuvassa yllä) oli ns. hunajakennopohjaa, molemmat viidellätoista parilla. Hauskan näköistä ja helppoa kun alkuun oli päästy 😉

Next “Little Pea” with some honeycomb rings and a thicker gimp thread. Can you spot the mistakes?

*

Seuraavaksi harjoiteltiin koristeita peruspohjaan. Pienien pyörylöiden ympärille tuli paksumpi korostuslanka eli ns. laanalanka. Mukaan livahti pari virhelyöntiä…

Jean's Bucks PointJean's floral Bucks

Just to show what exquisite laces can be hand made with these techniques here are some beautiful samplers made by our teacher Jean. Especially the floral designs are quite a challenge for even an experienced lace maker!

*

Tässä opettajamme Jeanin samalla tekniikalla tekemiä huikean hienoja pitsejä. Erityisesti epäsäännöllisten kukka-aiheiden nyplääminen vaatii harjaannusta ja taitoa.

Greta's Floral

And here’s Greta’s amazing work on her floral Bucks Point. How many bobbins was that?! I’ve been thrilled to notice that there are so many talented lace makers still challenging themselves with old and new designs!

*

Kurssilla oli kaiken tasoisia oppilaita, tässä Gretan Bucks point reunapitsin aloitus, jossa taisi olla lähemmäs sata nypylää! Aivan mahtavaa että taitavat harrastajat vielä tarttuvat tällaisiinkin haasteisiin!

Six Pence

After experimenting on some finer lace I was interested to try out some old patterns that date back to the 17th century – and yes, with my son’s historic outfits in mind 😉 In the picture above is an attempt at one of the so called Six Pence edgings from a book on 16th and 17th century laces by Gilian Dye. I bought all five of the little books in the series from my teacher Jean, who is Gilian’s publisher. The books are a wonderful source for historical dressmakers, each one focusing on a different type of lace. Gilian has studied surviving antique laces, portraits and patterns of that era and in these books tells the stories behind them and also gives comprehensive instructions for numerous lace edgings and other decorations.

*

Ohuempien pitsien harjoitusten jälkeen halusin kokeilla saanko tolkkua pitsimalleista joita opettajamme ystävä Gilian Dye on rekonstruoinut vanhoista pitseistä. Poikani historianharrastus mielessäni ostin Jeanin kustantamat viisi kirjasta 1500-1600-luvun koristepitseistä. Gilian Dye on tutkinut museoiden tekstiilikokoelmia, muotokuvia ja vanhoja mallikirjoja, kirjoittanut niiden alkuperästä ja kirjannut ylös työohjeet. Yllä kuuden pencen arvoinen malli, jonka tyylistä pitsiä näkee useissa ns. myllynkivikauluksissa.

This lace is another typical style of those times and I made a length to be attached to a 17th century style collar. The pattern is an edging originally from a pair of very decorative gloves. I used some thicker linen with the eight pairs of bobbins. Here it’s just pinned on but looking quite authentic already?

*

Kotiin päästyäni tein toista samalle aikakaudelle tyypillistä reunapitsiä poikani historialliseen kaulukseen. Malli on alun perin koristanut käsineiden suuta. Kahdeksalla parilla tehtyyn pitsiin käytin karkempaa pellavaa. Tässä kokeilin pituutta kiinnittämällä sen nuppineuloilla poikani tekemän kauluksen reunaan. Aika aidon näköistä vai mitä??

And now for some tourist photos: lovely scenery at Loch Katrine where we were lucky enough to have half an hour of sunshine on the way out 🙂

*

Vielä matkakuvia ja niiden myötä vahva suositus Skotlantiin matkustamiselle: mahtavat maisemat, vaikuttavia historiallisia nähtävyyksiä ja mukava meininki! Loch Katrinen retkellä paistoi hetken aurinkokin ja näimme upeat rinteet järven ympärillä.

Gartmore House

We had magnificent views from our window at Gartmore House, a lovely old country estate that nowadays houses all kinds of activity holidays. Here you can see the house just peering through the trees from the Gartmore road and the highlands of The Trossachs National Park right behind.

*

Majapaikkamme oli tunnelmallinen entinen kartanorakennus Gartmore House, jossa järjestetään nykyisin monenlaisia aktiivi- ja harrastelomia. Huoneemme ikkuna vain pilkisti tielle, mutta sieltä oli mahtavat näkymät laakson yli kukkuloille. Upeita maisemia oli myös viereisessä Trossachsin kansallispuistossa, joka on mm. patikoijien suosiossa.

I recommend a visit to Stirling Castle which was a just as imposing as Edinburg Castle but with less tourists and with access to the many different parts within the castle.

*

Stirlingin linna oli aivan yhtä komea kuin Edinburgin linna mutta turisteja oli vähemmän ja linnan muurin sisällä oli paljon erilaisia mielenkiintoisia tiloja joita pääsi vapaasti tutkimaan.

Courtiers

Two rowdy courtiers playing badminton in one of the rooms of the beautifully restored Royal Palace 🙂

*

Hovimiesten äänekästä sulkapallopeliä kauniisti entisöidyssä kuninkaanlinnassa 🙂

Wallace Monument

The imposing Wallace Monument as seen from Stirling Castle.

*

Sataviisikymmentä vuotta sitten kansallistunnon palossa rakennettiin Wallace Monumentti, muistoksi 1200-luvulla eläneen sankarille.

The most impressive of the historical sites we saw was Linlithgow Palace. An amazing skeleton of  a multistory castle built in the 15th century as the lofty residence of Scottish royalty. Could some of the antique lace that has been studied by Gilian and Jean have decorated the dress of some real nobles inside these ancient walls??

*

Huikein näkemämme historiallinen nähtävyys oli Linlithgow Palace. Se on 1400-luvulla rakennettu skottien kuninkaanlinnaksi ja ylevine monikerroksisine seinineen todella vaikuttava. Olisikohan pitsiset asusteet joista uusissa kirjoissani kerrotaan voineet joskus flaneerata näiden seinien sisällä ihka oikeita aatelisia koristaen??

6 thoughts on “Lace making course, nypläyskurssilla”

 1. The lace is amazing, and so beautiful, what a skill to learn. I’m glad you enjoyed Gartmore House too, I found it very welcoming
  Susie x

  Like

 2. I saw a lace demonstration at the county fair one year and was amazed. I had no idea how lace was made before. It looks complicated. Did you find it easy to learn or challenging? The castle looks like somewhere I would like to visit someday. Nice post.

  Like

  1. Thank you, I’m glad you liked the post😄 I think bobbin lace making looks harder than it is – like most needlework. You do need quite a bit of concentration though and you learn as you go. So if you’re at all interested I urge you to try, there’s a lot of fun tutorials on the internet (like the one for a reflective lace I linked to on my previous post). Some more to come 🤗

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s